Als gegoten

Bij het creëren van de collectie ‘Als gegoten’ brengt Mark zijn twee passies bij elkaar in één product. ‘Ik heb mijn meubelmakersambacht gekoppeld met de ambacht metaal gieten’, legt Mark uit. ‘Ik wilde de elementen van de meubels op een unieke manier met elkaar verbinden in plaats van de traditionele manier waarop houten elementen met elkaar verbonden worden, zoals met behulp van houtverbindingen en lijm. Deze constructieve verbindingen zijn vaak ook onzichtbaar, terwijl er behoorlijk wat vakmanschap achter zit. Ik wilde de verbindingen juist wél zichtbaar maken. Het verbindingsmateriaal wat ik heb gebruikt is aluminium. Met aluminium giet ik als het ware de onderdelen aan elkaar. Neem bijvoorbeeld de tafel. In de planken, welke het tafelblad vormen, heb ik op een speciale manier kanalen gefreesd. Deze kanalen heb ik vervolgens ingegoten met gesmolten aluminium. Zodra het aluminium stolt, zitten de planken aan elkaar vast’, legt Mark uit.

Het klinkt misschien makkelijk, maar het tegendeel is waar. Het heeft even geduurd voordat Mark een methode had ontwikkeld welke leidde tot het prachtige resultaat. ‘Het is een behoorlijke uitdaging om het aluminium mooi glad te krijgen. Ook werk je met twee materialen uit totaal verschillende werelden, waarvan je zou denken dat ze niet met elkaar samen kunnen. Hout verbrandt snel en aluminium smelt pas vanaf 900 graden. Je kunt je dus voorstellen dat de kans op het verbranden van het hout erg groot is. Door veel proberen en onderzoeken heb ik uiteindelijk de juiste werkwijze gevonden.’

Naast de bijzondere werkwijze is ook het design van de meubels ontzettend mooi. Doordat het aluminium zo heet is, verbrandt het hout een klein beetje. Er ontstaan donkere randen rondom de verbindingen, waardoor je kunt zien dat het product op ambachtelijke wijze gemaakt is. In het geval van de tafel heeft Mark gekozen voor donker eikenhout. De planken zijn vroeger gebruikt voor treinwagons en hebben donkere nerven. Dit combineerd prachtig met de verbrande randen. Het aluminium zorgt voor een luxe uitstraling en geeft de tafel een kunstig uiterlijk. Het design en de unieke werkmethode blijven niet onopgemerkt. Mark mocht de collectie ‘ Als gegoten’ tentoon stellen op de Dutch Design Week in Eindhoven. De reacties die hij ontving waren positief en men was zeer onder de indruk , zowel van de methode als van het kunstige eindresultaat.

DSC02745DSC02585DSC02790